senast uppdaterad: februari 23, 2016

Olika Modeller och Typer av Byggnadsställningar

Som med nästan allt annat här i världen så finns det även bland Byggställningar olika typer och sorter av ställningar. Vissa är bättre anpassade för den ena sortens jobb medan den andra fungerar bättre till något annat.

Men vilken är bäst? Och vilken modell passar just dig bäst?

Det är det vi tänkte hjälpa dig med här. Men vi kan inte ge hela svaret utan du måste själv komma fram till vilken sorts jobb du ska utföra och vilken modell som passar bäst där.

Vanliga typer av Byggnadsställningar

Som du säkert förstår så kommer en väl vald byggnadsställning både göra ditt arbete säkrare men även snabba upp arbetet.

  • Ska du upp och arbeta på taket är en byggställning som är fastmonterad i huset och som kommer med en extra hög skyddskant att föredra.
  • Om du däremot ”bara” ska renovera och fixa på huset ena sida kan du använda dig av en rullställning, speciellt om marken är plan och hård.

Här är några av de mer vanliga typerna och modellerna:

Fast Monterad Byggnadsställning
Denna byggs på plats runt de delar av ditt hus som du ska utföra arbeten på. Den kan byggas över såväl stora fönstersektioner som över mark där terrängen är mjuk eller komplicerad. Ställningen är öppen in mot huset så att du kommer åt och kan utföra arbeten i stort sett överallt.

Vid takarbete är en fast monterad ställning med ett högre ryggskydd att föredra, speciellt där taket lutar. Om du tappar balansen trillar du då ner på ställningen istället för ändå ner till marken.

Fasadställning
Är en byggställning som täcker en fasad, ej runt hörn och så vidare. Den är perfekt när du ska utföra stora fasadarbeten men endast på just en fasad av huset.

Rullställning
Mellanstor hög ByggnadsställningOm du behöver en ställning som du snabbt och enkelt kan flytta är en rullställning att föredra. Den är även perfekt om du endast utför arbete på en mindre fasad. En rullställning består i stort utav en vanlig byggnadsställning samt till den två hjulpar. För att fixerad ställningen trycker du ner hjulens säkerhetsspärrar.

Ställningen är vanligtvis tillverkad i aluminium och rullas därför lätt till önskad plats. Dock passar den bäst när marken är plan och hård, så att den inte sjunker ner eller rullar iväg.

Vilken är bäst?

Fast monterad byggnadsställning är oftast det initialt dyrast alternativet. Men den behöver inte bli det i slutändan. Det beror helt på vilket jobb som ska utföras. Om det är du eller hantverkare som ska utföra arbetet samt om priset för hantverkaren är löpande eller fast och hur omfattande det är.

Man pratar även om systemställning och modulställning. Där är skillnaden att en modulställning är lite mer flexibel. Du kan på ett enklare sätt bygga om och modifiera denna typ. T ex för att bygga högre eller för att huset har en konstig form. Systemställningen har mer formen den har men den är då också oftast snabbare att montera.

Några välkända tillverkare av ställningar

  • HAKI – Haki är en av Sveriges mest välkända tillverkare av byggställningar. Haki-ställningen har en unik konstruktion, där byggnadsdelarna sammanfogas genom att de hakas ihop istället för att skruvas ihop.
  • Layher – Är ett tyskt företag som tillverkar byggnadsställningar som används över hela världen.
  • Monzon – Utvecklar flexibla och högkvalitativa byggnadsställningar för främst byggnads- och underhållsindustrin.

Vilka olika sorters material är ställningarna tillverkade i?

Genom åren har valen av material varierat och utvecklats. Dels med hjälp av tidens gång men också pga utvecklingen av teknologin.

Vad som för många år sedan var det självklara materialet är idag ofta inte ens ett tänkbart alternativ.

  • Stål – De mest stabila byggställningarna är konstruerade i stål. Anledningen är att en ställning med stålkonstruktion klarar av väldigt höga belastningar. Materialet i sig är ett stabilt och hållbart material vilket ger en ställning som går att använda under många år och flera gånger om. De nackdelar som finns är att framför allt tyngden. En stålställning blir tung att hantera och att montera dessa kräver en väldigt god fysik. Eller väldigt många hjälpredor..
  • Aluminium – Ställningar i aluminium blir såklart väldigt lätta och det bidrar då också till en smidig och enkel hantering. Aluminiumställningar fungerar bland annat som ett perfekt komplement till de mycket tyngre stålställningarna. Ställningar i aluminium är även väldigt populära bland privatpersoner och använd både till hus och gårdar. Mycket beroende på att de oftast, förutom att vara lätta till vikten, även är enkla att och smidiga att montera. Nackdelen är att de kanske inte alltid är lika stabila som en i stål och därmed slits ut lite fortare.
  • Trä – Om vi går tillbaka till tidigare år så var trä ett vanligt material att använda till olika sorters ställningar. Men dess många nackdelar, som dålig åldersbeständighet och att de var omständliga att montera, har gjort att det fasats ut nästan helt. Helt borta är dock inte trä som material i byggställningar. Det är nämligen så att till ställningsplankor, vilka är de plankor man står på som golv eller underlag när man befinner sig på en byggnadsställning, så används fortfarande trä i stor grad. Dessa plankor är en viktig del i konstruktionen och bör hålla hög konstruktionsklass.

Om man tittar bortanför Sveriges gränser är fortfarande, framför allt i Asien, Bambu ett mycket vanligt materialval till byggnadsställningar. Bambuns egenskaper samt dess hållbarhet och vikt gör det till ett material som är perfekt att använda i denna typ av konstruktion.

Sammanfattning

Som du ser och förstår finns det några olika modeller men faktum är att hos de flesta företag finns det speciellt utformade paketlösningar som kan passa dina behov perfekt. De har helt enkelt ställningspaket som är framtagna för att på bästa möjliga sätt lösa ett problem.

Vi har samlat ihop både sådana som hyr ut ställningar såsom de som säljer byggställningar.

Du hittar på ett enkelt sätt företag i just din stad!


Du kanske även är intresserad av:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Dags att Hyra Byggställning?