senast uppdaterad: december 5, 2019

Vad Kostar det att Hyra en Byggnadsställning?

Den ständiga frågan. Som egentligen gäller för så mycket här i livet:

Vad kostar det?

Men när det kommer till renoveringar eller att bygga till så måste vi ändå erkänna att den frågan är mer relevant än många andra gånger.

För vi vet att renoveringar eller ombyggnationer kostar stora pengar, ibland väldigt mycket pengar. Och att behöva använda sig av byggställning är en relativt stor summa i sammanhanget.

Så att veta vad det kostar att hyra byggnadsställning är önskvärt innan man drar igång med projekten!

Men det är tyvärr svårt att kunna ge ett exakt pris eller ens en ungefärlig summa. Och anledning till det är att behoven, förutsättningarna och andra faktorer som spelar in skiljer sig så mycket mellan olika projekt. Men vi gör ett försök ändå :)

Ungefärliga Priser för att Hyra Byggställning

Det är många faktorer som påverkar priset och det är svårt att ge några generella siffror som gäller för hela landet. Men för att du ska få ett hum om vart det kan landa kommer här några prisuppgifter.

Ta dem dock för vad det är; ungefärliga summor!

Stor Fasadställning till Villa

Ungefärliga priser för en fasadställning runt hela huset och 1 månads hyrtid.

ca Pris (inkl moms)ca Pris (inkl rot-avdrag)
Liten Villa30 000 Kr22 350 Kr
Normal Villa43 000 Kr32 035 Kr
Stor Villa55 000 Kr40 975 Kr

Ca priser från ett relativt stort företag i storstadsområde.

Mindre Fasadställning till Villa

Ungefärliga priser för en fasadställning på endast 1 gavel och 1 veckas hyrtid.

ca Pris (inkl moms)ca Pris (inkl rot-avdrag)
9 x 6 Meter Ställning5675 Kr4227 Kr

Ca priser från ett mindre företag i glesbygdsområde.

Hyrtid & Annat som Påverkar Hyrkostnaden

Att få ett pris över telefon är svårt, ofta får du då ett överdrivet prisförslag. Är det större jobb med stora ställningar du behöver är det bättre om firman kommer ut till dig och tittar på förutsättningarna live. Då får du en seriös och bra offert.

För att kunna få fram ett pris så är det många förutsättningar som ska tas med i beräkningen.

Det kan t ex handla om:

  • Hur länge du behöver ställningen.
  • Hur stor ställning du behöver.
  • Fasad- eller Rullställning.
  • Framkomlighet till huset
  • Husets utformning (burspråk, balkonget etc.)

Dessa är exempel på faktorer som i allra högsta grad påverkar priset.

Om du bor på en ort där flera olika uthyrare finns tillgängliga så ska du absolut kontakta flera för prisuppgift. Detta då priset kan skilja sig åt markant.

Vi har hört talas om skillnader på mellan 30 000-40 000 kronor för ett hus!

Komma Undan Billigast Möjligt

Vilken typ av ställning som blir billigast beror till stor del på arbetet som ska göras.

Mellanstor Byggställning

Om du ska måla om huset och har en målare som du betalar löpande per timme är en fast monterad byggnadsställning nog att föredra. Detta eftersom målaren då kommer åt och kan måla runt hela huset på en gång.

En rullställning eller skylift kräver att hen ska springa eller åka upp och ner mellan varven för att flytta ställningen. Förmodligen blir då timpriset billigare för den fast monterade ställningen.

Säg att du bara behöver komma åt ena sidan av huset, eller om du fått ett fast pris av målaren kan det blir billigare med en rullställning.

Skylift ett alternativ?

Skyliften är ett relativt populärt alternativ. Och det förstår vi. Den är ”enkel” att använda, bara kör fram och sätt igång.

Men det finns faktorer som påverkar möjligheten och prisvärdheten. Till vissa husgavlar så går det inte att komma till med en skylift, t ex om en annan byggand, som garage, ligger för nära husväggen.

Det gäller också att du verkligen vet hur länge jobbet kommer att ta. En skylift ligger på mellan 2 200 – 3 000 kronor per dag plus en utkörningsavgift. Så en eller flera extradagar gör att det springer iväg. Då är byggställningen ett bättre alternativ.

Hyrtiden

Det säger väl sig självt att tiden du behöver hyra ställningen påverkar priset.

Och hur länge du behöver ha den beror på vilket slags jobb du ska göra. Om du till exempel har du en målare som uppgett att hen målar huset på fem veckor är det inte så svårt att räkna ut. Men om du ska göra jobbet själv så blir det svårare. Här är det vanligt att man tror att det ska snabbare än vad det sedan gör.

Vi rekommenderar dig att alltid lägga till några extra dagar eller vecka mot vad du tror när du begär in offerter på ställningar från olika uthyrare. Allt för att slippa onödiga extraavgifter och övertidshyra, vilka kan var väldigt höga.

Rot-Avdrag?

Hur är det då med rotavdrag, är det något som du kan få ta del av när du hyr ställning?

Ja faktiskt, men det gäller endast för montering av ställningen. Du får bara avdrag för själva monteringskostnaden om du köper till den tjänsten.

Som vanligt är det 30% och det gäller bara om huset du renoverar på är äldre än 5 år. Läs mer om Rot-avdrag hos Skattverket.

Se till att du får ROT-avdraget specificerat på fakturan om du valt fast monterad byggställning och att priset är inklusive moms oavsett vilken ställning du valt.

Annat att Tänka på när du Hyr

Forutom ovan nämnda saker att tänka på så finns det några fler faktorer som du bör ta med i beräkningen innan du bokar ställningen.

  • Försök att i möjligaste mån kolla upp vädret den närmsta framtiden. Visst, att förutspå vädret är inte enkelt men det kan försena arbetet och göra att kostnaden går upp avsevärt. Ha en liten väderbuffert i åtanke när du bokar.
  • Se också till att boka ställningen i god tid innan jobbet ska göras. Försök om möjligt att undvika semestertider eftersom det då är högsäsong bland uthyrarna. Hör av dig i god tid och kontakta även flera företag. Då får du något att jämföra med men du kan också deala lite när du har andra siffror att kontra med!

Alternativ till att Hyra

Det finns dock alternativ till att hyra och det är att du istället köper dig en ställning. När jobbet sedan är gjort kan du sälja den. Om du lyckas sälja den med en mindre förlust än vad det kostat dig att hyra så har du gjort en bättre affär än om du skulle ha hyrt från början.

Skulle du köpa en begagnad ställning så kanske du t.o.m. lyckas sälja den för mer eller mindre samma pris som du köpte den för. Vilket då så klart är en riktigt bra affär.

Att köpa kan vara smart om du kommer behöva ställningen under en väldigt lång tid eller om du inte vet exakt hur länge du kommer behöva den.

Sammanfattning

Om vi tar och sammanfattar vad vi kommit fram till här så kan vi se att vi egentligen inte hittat några specifika siffror. Detta eftersom förutsättningarna skiljer sig så åt.

Men ett ungefärligt spann har vi lyckats få fram. Hoppas det kan hjälpa dig.

Det finns också några saker att tänka på och planera för så att kunna få ett så bra pris som möjligt. Och ibland kanske det inte ens är smartast att hyra utan att istället köpa en byggnadsställning.


Du kanske även är intresserad av:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Dags att Hyra Byggställning?